Svensk fotbollsbetting

Att betta på fotboll hos Svenska Spel har varit vardag för många svenskar i över 20 år. Den äldre generationen har till och med spelat på fotboll hos Svenska Spels föregångare Tipstjänst men nu är det Svenska Spel som gäller. Spelbolaget har många klassiska varianter på fotbolls betting som aldrig kommer att gå ur tiden.

Stryktipset

Stryktipset är den mest klassiska kupongen Svenska Spel har i sin regi. I över 80 år har svenskarna spelat på Stryktipset där det är klassisk 1×2-betting som gäller. På kupongen finns det 13 matcher som du ska tippa. Där kan du välja om hemmalaget vinner, bortalaget vinner eller om matchen slutar oavgjort. De 13 matcherna väljs ut av Svenska Spel inför varje omgång. För att vinna på Svenska Spels Stryktipset, krävs det minst 10 rätt på kupongen.

Namnet stryktipset härstammar från att du förr skulle stryka ett streck över det laget du trodde skulle förlora matchen. Från början var det 12 matcher men 1969 lades en 13:e match till på listan. Varje rad på Stryktipset kostar 1 krona att spela. Men då är det bara ett alternativ per match som är möjligt. Eftersom det knappast är möjligt att få 13 rätt med en enkel rad brukar du välja att halvgardera och helgardera delar av kupongen.

En halvgardering innebär att du fyller i två resultat av matchen; till exempel 1X. Detta får att öka vinstchanserna. Du kan även helgardera en match vilket innebär att du har garanterat rätt eftersom du då fyller i alla tre möjliga utgångar.

Stryktipset går av stapeln varje lördag och spelstopp är klockan 15:55. För att krydda till kupongen lite extra finns det en joker också där det går att vinna jackpott. Den klassiska spelformen är perfekt för nostalgikern och den som inte bettar allt för mycket. Eftersom det bara går en gång i veckan är väntan lång till nästa runda men den som väntar på något gott…

Svenska fotboll-betting

Europatipset

59 år efter Stryktipsets lansering kom systerspelet idag känt som Europatipset. 1993 var året Italienska Stryktipset blev till men 2004 bestämde företaget sig att skifta namn till Europatipset istället. Detta då du på så sätt kunde ta med matcher från andra ligor i Europa och öka mängden intressanta matcher. En annan skillnad mot Stryktipset är att det idag går att spela på Europatipset två gånger i veckan istället för en gång som är Stryktipsets fall.

I övrigt är upplägget identiskt med Stryktipset då det gäller att pricka in 13 matcher. För att underlätta kan du även här använda dig av halvgarderingar och helgarderingar. Det finns även en jackpott på Europatipset. Eftersom Svenska Spel inte betalar ut vinster om de är mindre än 15 kronor per person när den divididerats med antal vinnare, läggs dessa pengar i en särskilt pott som då kallas för jackpott.

Topptipset

Topptipset är en variant på Stryktipset och Europatipset fast med den stora skillnaden att det är de översta åtta matcherna på kupongen. Perfekt för den som brukar ha åtta rätt. Skulle ingen få 8 rätt sparas pengarna till nästa vecka. Precis som vid Stryk- och Europatipset är det 1×2 betting som gäller. För den som vill spela riktigt säkert går det att köra sju helgarderingar och en halvgardering, och en rad kostar 1 krona precis som hos de övriga.

Topptipset är perfekt för den som inte vill spela på Championsship och de sämre matcherna från lägre divisioner. Som namnet antyder är det bara toppmatcher som gäller på topptipset.

Måltipset

Måltipset innebär att du som spelare ska tippa på vilka åtta matcher som blir de mest målrika av 30 stycken. För att kamma hem storvinsten på måltipset krävs det precis som på matteprovet, alla rätt, vilket i det här fallet är åtta rätt. Om ingen lyckas pricka in åtta rätt går pengarna till en pott som ökar vinsten vid nästa tillfälle. Därför brukar måltipset ha enorma jackpottar eftersom det ofta tar tid innan någon vinner. Högsta vinsten på måltipset betalades ut 1994 när en lycklig själ vann över 24 miljoner kronor.

Odds på fotboll och sporter i Sverige

Oddset

Oddset finns som Lången, Matchen och Toppen. Lången är det vanligaste vilket innebär att du helt enkelt bettar på ensamma individuella matcher. Du kan välja att spela på en enkel match eller lägga ihop flera matcher som kombinationsspel. När du spelar på kombinationsspel multipliceras oddsen mot varandra och ökar således vinsten. Oddset gäller på flera olika sporter och flera olika ligor, till skillnad från Stryk-, Europa-, och Topptipset där det bara är fotboll som det går att betta på. Dock är det roligast enligt många att betta på fotboll på oddset.

Där kan du betta på fotboll hos Svenska Spel

Hos Svenska Spel går det att betta genom tre olika sätt:

  • Ombud

Gå till ett fysiskt ombud och placera dina spel. Dessa ombud kallas för ATG-ombud och finns lite överallt. Kanske hos kiosken runt hörnet, den lokala tobaksaffären eller inne på en ICA-butik. Det är enkelt att ta reda på vart närmsta ombud ligger.

  • Nätet

Lever spelare i 2018 är det en idé att vända sig till Svenska Spels hemsida. Där finns hela utbudet av spelbolaget online. Allt som finns hos ombuden finns på nätet med den stora skillnaden att nätbutiken är öppen dygnet runt istället. Att skapa ett konto tar någon minut sen är det bara att börja placera bets på fotboll från alla världens hörn.

  • Mobilen och surfplattan

Svenska Spel har tagit fram en app som är väldigt bra för den som älskar odds och fotboll. Spela på Stryktipset, Europatipset och annat kul direkt från mobilen och surfplattan.