Spelformer

Som du kan förstå när du tänker på hur omfattande marknaden för spel på fotboll är, finns det ett stort antal olika spelformer för fotbollsodds. Det är hundratals spelbolag som erbjuder odds på fotboll och alla vill erbjuda något unikt. Här har vi valt att gå igenom de allra vanligaste spelformerna som du kan hitta hos de flesta av spelbolagen. Allt för att du ska få en första överblick.

Inom betting på fotboll finns ett flertal spelformer

Asiatiskt handikapp

Asiatiskt handikapp, eller Asian handicap som kanske är en mer använd term, innebär att det inte finns ett oavgjort resultat. Istället finns det bara två olika utfall på ett bet. Bettingbolagen ger båda lagen ett handikapp inför matchen. På så sätt blir det väldigt mycket intressantare att spela på en match trots att ena laget är en jättestor favorit. För att förtydliga kommer här ett exempel:

Manchester City tar emot Huddersfield hemma på Etihad Stadium. En hemmaseger ger bara oddsen 1,15. Inte särskilt bra spelvärde eller hur? Då kan du spela Manchester City -2. Det innebär att Huddersfield vid avspark har en ledning med 2-0. På så sätt måste City vinna med 3 mål för att ditt spel ska gå in. Oddsen har då höjts till kanske 2,0 vilket är betydligt roligare än 1,15.

Fasta och Flytande odds

Vid betting på fotboll förekommer både flytande och fasta odds. Flytande odds innebär att oddsen förändras efter spelarnas insatser, dvs dynamiska, medan fasta odds är statiska och inte förändras efter hur folk spelar.

Fasta odds är att föredra för den som har stor kunskap och är det vanligaste bland betting på nätet idag. Flytande odds innebär att oddsen förändras efter hur folk spelar och på så sätt är du inte garanterad oddsen du fått när du placerat ditt spel.

Live odds

Live Odds är något som är väldigt populärt idag. Det innebär att du placerar ett bet på en match under tiden den pågår. Ska du spela på live odds gäller det att vara snabb i tankarna och att kunna förutspå händelser IRL. Oddsen förändras hela tiden då ett mål, rött kort eller en skada kan förändra matchbilden och därmed också oddsen avsevärt.

Spela på fotboll i olika former

Bolagsspel

Bolagsspel innebär kort och gott att du tillsammans med några andra människor, ofta kompisar men kan även vara random personer, går ihop och tippar tillsammans. Ni kommer tillsammans överrens om hur mycket varje person ska lägga i insats och hur de potentiella vinsterna ska fördelas.

Svenska Spel har tagit fram bolagsspel för att underlätta för de som är intresserade av detta. Konceptet har blivit mycket populärt hos spelbolaget och allt fler väljer bolagsspel på grund av gemenskapen det innebär att spela tillsammans med vänner. Ensam är stark men än grupp är ofta starkare.

Andelsspel

Andelsspel fungerar ungefär som bolagsspel, det vill säga att du spelar tillsammans med andra. Vid andelsspel köper du in dig i ett större system som delas upp i mindre delar. Detta möjliggör för en spelare att kunna delta i ett större system som de inte haft råd med själva. Vinstchanserna ökar på så sätt och skulle spelet gå in delas vinsterna upp mellan de olika spelarna.

Långtidbetting

Långtidsbetting eller långtidsspel innebär att du placerar ett bet på något som kommer hända i framtiden. I fotbollens bettingvärld är det vanligast inför mästerskap och ligor. Det kan vara att placera ett spel på vilket lag som kommer vinna till exempel VM, Champions League eller Premier League. Förutom vilket lag som vinner kan det handla om skytteligatiteln eller vilken spelare som får mest gula kort under en säsong.

Money Line

Money Line är ett amerikanskt påfund som påminner väldigt mycket om 1×2 med den stora skillnaden att det inte finns något kryss. Vid Money Line räknas därför eventuell övertid och straffar till spelet. Därför är Money Line vanligast i amerikanska ligor som NFL, NHL, MLB och NBA. I fotbollsmatcher där det kan sluta oavgjort innebär Money Line att spelaren får tillbaka pengarna vid ett oavgjort resultat. I slutspelsmatcher vid till exempel VM, EM och i Champions League, där det kan bli förlängning och straffar, är Money Line väldigt populärt.

Vinnare i betting på fotboll

Resultat

Som det låter innebär resultat att du tippar på utgången av matchen. Att betta på resultat är kanske det svåraste när du ska betta på fotboll. Men för den som är bra på att tippa resultat finns det stora pengar att hämta då oddsen är väldigt höga på betting på resultat. För att sätta ett bet på resultat krävs det att du har det exakta resultatet rätt. Till exempel vet du att Manchester United möter Liverpool borta och Mourinho väljer att spela förstörande fotboll kanske du känner att 0-0 är ett rimligt resultat. Spelar du 0-0 och matchen slutar 0-0 cashar du in.

Vinnare

Vinnare kan handla om både Money Line, det vill säga att du spelar på en vinnare på en specifik match. Eller kan det handla om att spela på en vinnare av en turnering i form av ett långtidsspel. Det kan även vara vinnare av skytteliga, fair play eller något annat. En vinnare kommer helt enkelt i många former. Att spela på vinnare är populärt i flera former och gör sig utmärkt i fotbollens värld.

Över/Under

Att betta Över/Under är enkelt och blir allt vanligare. Det innebär att du spelar på antal mål, kort, hörnor, ja marknaderna kan vara många. Till exempel är ett vanligt spel Över/Under 2,5 mål. Tror du då att det ska bli två mål eller färre spelar du under 2,5 mål. Är det istället så att du tror att det blir tre mål eller fler väljer du ett spel på över 2,5 mål. Just antal mål är den vanligaste formen i Över/Under på fotboll men som sagt finns det flera andra alternativ. Du kan till exempel spela på att hemmalaget kommer göra Över 2,5 mål eller att bortalaget tar mindre än 3,5 kort. Det finns flera varianter att välja mellan och bara din fantasi sätter gränserna.