Spela ansvarsfullt

Att spela ska vara kul. Så fort det inte är det längre är det dags att sluta, något som verkligen är enklare sagt än gjort. Att betta innebär en hel del risker och tyvärr kan det få negativa konsekvenser. Är det så att du börjat fundera på ditt spelande? Kanske påverkar det dig och din vardag på ett negativt sätt? Eller kanske är det så du har någon anhörig som du tror ligger i riskzonen eller redan har trillat dit men du vet inte vad du ska göra? Det finns förebyggande åtgärder och hjälp att få.

Tecken på att du är spelberoende eller i riskzonen

Till att börja med tänker du ofta eller konstant på spel. Spänningen kanske inte är densamma längre utan det krävs allt större summor för att få känslan du förr bara kunde få genom att spela lite grann. Du har svårt att kontrollera, begränsa eller att sluta spela. När du väl försöker sluta spela övergår din tid till rastlöshet, ångest eller kanske till och med repression. När du förlorat pengar försöker du vinna tillbaka dem genom att spela ännu mer. Kanske ljuger du eller förminskar för nära och kära, familj eller vänner om hur mycket du spelar.

Förebygg spelberoende

Här är en lista på en del förebyggande åtgärder du kan göra för att undvika att spel påverkar dig på ett negativt sätt.

  • Sätt en budget – Detta är kanske det viktigaste tipset på förhand och det låter lika självklart som det borde vara enkelt, men är tyvärr inte fallet. Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora. Ha en budget du kan lägga på spel och håll dig till den och räkna pengarna som en utgift i din budget. Alla spelbolag idag har en funktion där du kan ställa in din egna gräns på hur mycket du har råd att förlora.
  • Pausa från spelandet – Lättare sagt än gjort men det är hälsosamt med pauser från spelandet. Ta en paus på dagar, veckor, månader om du känner att du är på väg åt fel håll.
  • Motionera – Hur kan motion påverka? Studier visar att träning sätter fart på både hjärnan och kroppen och är utmärkt för att rensa dig själv på tankar.
  • Ha Kul – Spel ska vara kul. Så fort du känner att det inte är roligt mer är det dags att sluta spela och ta en paus.
  • Gör en tidsplan – Pengar är viktigt men tiden du spenderar på spel är också en faktor. Bestäm dig på förhand hur många timmar i veckan du ska spendera på spel och håll dig till detta.
  • Sunt förnuft räcker långt – Visst kan det kännas lockande att vinna tillbaka pengar du just förlorat. Men det gäller som spelare att inse att förlorade pengar är borta och därmed inte går att vinna tillbaka. Precis som du kan acceptera en vinst gäller det att acceptera en förlust.

Spelpengar

Spela ansvarsfullt

Eftersom det är både extremt roligt men även väldigt spelande att spela på nätet innebär det många risker. Snabba pengar har lockat folk på fel bana sedan tidernas begynnelse och det är lätt att svepas med i alla blinkande reklamer och liknande. Att spela ansvarsfullt innebär att du har kontroll över hur mycket cash du kan göra dig av med. Att spela för barnens fonder, familjens semesterpengar eller att pantsätta saker för möjliggörande av spel är således inte ansvarsfullt.

Så söker du hjälp

Behöver du hjälp finns det mycket hjälp att få. Sedan 2017 ingår spelproblem i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär idag att kommuner och landsting måste förebygga spelproblem och erbjuda behandling och stöd för de personer som har problem med att spela om pengar.

Att prata med en psykolog, att gå till ett beroendeförbund likt AA fast för spelberoende eller att öppna upp dig till nära och kära ett bra första steg. Skäms aldrig för att du är beroende utan tvärtom, du är modig som vågar berätta och ta tag i dina problem.

Organisationerna som finns idag är många och det finns både hjälp att få online eller hos fysiska spelberoendecentrum. Vissa har även öppenvårdsbehandling och möten där likasinnade träffas.

Ett liv utan spel

Har det gått så långt att du är djupt spelberoende gäller det att förbereda för ett liv helt utan spel. Tänk på att all tid du lagt på spelandet kommer innebära att du har all den tiden till något annat. Fyller du den med meningsfyllda saker blir det betydligt lättare att sluta. Därför är det viktigt att du ska planera vad du ska göra efter du slutar spela. Detsamma gäller även om du bara ska dra ner på ditt spelande. Tiden som blir över måste fyllas med något, annars kommer du få det otroligt tufft.

Det är nämligen så att du blir väldigt rastlös när du drastiskt slutar med en vana. Ett bra tips är att ta reda på vad du brukade göra innan du började spela så mycket som du gjort. Det kan vara att återgå till en hobby du haft tidigare, spendera mer tid med familj och vänner eller varför inte återuppta träningen igen. Att träna är det absolut bästa för den som är beroende då det tar tankarna från ens beroende samtidigt som det stimulerar både hjärna och kropp.

Det spelar ingen roll om du är beroende av odds och betting på sport, slots, bordsspel eller något annat. Det finns alltid hjälp att få och första steget är förnekelse. Inse att problemen finns och det blir betydligt enklare att ta dig ur dem.