Online fotbollsbetting

Många kan bli förvirrade med vad som är skillnaden på ett svenskt och utländskt spelbolag. Just inom spelbranschen och betting på fotboll kan det vara mer förvirrande än i många andra branscher. Detta då det råder spelmonopol i Sverige vilket gör att det bara får finnas en aktör. Många, inklusive EU, anser dock att det svenska spelmonopolet är förlegat och därför är en lagförändring på gång.

Fram till internets ankomst kunde svenskar som ville betta på fotboll enbart göra det hos fysiska ombud. Idag ser det dock annorlunda ut eftersom alla spelbolag håller till på nätet idag.

Skillnaden mellan ett svenskt och utländsk bolag

Enligt definitionen om vad som är ett svenskt spelbolag så är det enligt företagsnormer att företaget måste vara registrerat i Sverige. Eftersom Svenska Spel har monopol kan således inte spelbolag registrera sig i Sverige.

Detta innebär att ett spelbolag som grundats, ägs och drivs av svenskar per definition inte är ett svenskt spelbolag eftersom de är registrerade utomlands. Därför tvingas svenskägda spelbolag att vända sig till Malta, Curacao och andra länder som ger ut spellicenser för att kunna bedriva sin verksamhet. Detta eftersom det är olagligt att bedriva vadslagning utan att ha en licens.

Däremot i folkmun och bland olika hemsidor kommer svenskägda spelbolag att kallas för svenska spelbolag även om de är registrerade i utlandet och inte grundades i Sverige. Det är en fördel att välja ett svenskt spelbolag då de ofta har svensk support och hemsidan på svenskan, något många svenskar föredrar då de kan kommunicera på ens hemspråk.

Spela fotboll-betting i dator och mobila enheter

Varför fotbollsbetting på nätet?

Förr i tiden innan internet kom var det ombud som gällde. Läsare som är runt 30 och äldre minns säkert med värme hur de gick till ombud när de fyllt 18 (eller yngre med en vuxens sällskap). Alla tv-skärmar, den charmige kassörskan och kuponger som spelare fyllde i med en kulspetspenna. Det är nog dock ingen av dessa som säger att det var bättre förr.

Fördelarna med att spela på nätet är nämligen väldigt många. För det första har nätet inga öppettider. Det innebär att det går att spela dygnet runt på årets alla dagar. Dessutom är marknaderna betydligt fler vilket gör att valmöjligheterna ökar markant. Och valmöjligheter är viktigt när det är fotbollsbetting på nätet.

Fotbollsbetting i mobilen

Att få en flexibel spelupplevelse är allt viktigare för svenskar som bettar på fotboll. Vi är allt mer i rörelse och att då kunna placera ens spel, både live och pre game, direkt i mobilen är något vi idag ser som en självklarhet. Med fotbollsbetting i mobilen kan en spelare lägga bets vart den än befinner sig. Detta möjliggör otroligt mycket och när det kom var det nästan lika revolutionerade som steget mellan ombud – dator, fast såklart då från datorn – mobilen.

2018 ger betting i mobilen knappast någon wow-faktor. Nästa steg blir väl att kunna prata in ens spel till en smartwatch. Men där är vi inte riktigt än. Däremot erbjuder alla spelbolag fotbollsbetting i mobilen. Något som gjort att allt fler valt just mobilen som enhet. De stora aktörerna har en egen app medan andra bara erbjuder betting genom en mobil webbläsare. En gemensam sak är att de dock är tillgängliga med båda iOS och Android. Något som gör att spelarna kan ha iPhone, Samsung, Huawei eller någon annan smarthpone-operatör och ändå placera spel i mobilen.

Svenska spel vs utländska bolag

Den största skillnaden mellan att spela på svensk eller utländsk fotbollsbetting är antalet bonusar som spelare kan ta del av. Tänk nu på att vi räknar svenskägda och svenskdrivna spelbolag på nätet som utländska bolag. Eftersom spelmonopolet är till för att skydda konsumenten har Svenska Spel betydligt mer begränsningar än vad utlandsbaserade spelbolag har.

Till exempel får Svenska Spel inte ha några bonusar. Däremot erbjuder i princip vartenda spelbolag på nätet en oddsbonus. Den brukar vara 100% upp till 1000 kronor men kan även komma som riskfria spel eller gratisspel, även kallat free bets på engelska. En bonus är bra för den som vill prova på oddsutbudet på fotboll utan att för den sakens skull riskera några av dina egna pengar. Det kan även vara bra för en rutinerad spelare som vill prova på nya fotbollsmarkander eller spel som hen kanske annars inte lagt. Men när det är bonuspengar och inte dina egna pengar går det att spela mer fritt på fotboll och kanske prova på lägre ligor utomlands för att få mer variation och ökad spänning.

Förutom välkomstbonus är en fördel med utländska spelbolag att du kan få andra kampanjer och erbjudanden. Till exempel lottar många utländska spelbolag ut resor och andra priser för att locka till sig kunder. På stora fotbollsmatcher som till exempel El Classico erbjuds som regel riskfria spel och gratisspel. Vid större turneringar och ligastarter/upplösningar brukar det också finns mängder med annat kul att ta del av. Som till exempel vid Fotbolls-VM slåss spelbolagen med näbbar och klor för att spelarna ska välja just dem.

Slutligen om fotbollsbetting på nätet

Även Svenska Spel har såklart fotbollsbetting på nätet genom datorn, mobilen och surfplattan. Dock är de mycket mer begränsade än vad utländska spelbolag är. Till exempel har spelbolag på nätet som regel högre odds än Svenska Spel. Eftersom de flesta föredrar höga odds vänder sig allt fler till spelbolag på internet. Dock kommer branschen att förändrats rejält och alla som vill bedriva spelverksamhet i Sverige kommer att behöva söka svensk licens, annars kriminaliseras sidan.

Många tror att detta kommer ge en sundare spelmarknad online men framförallt kommer det innebära att Svenska Spel inte längre har monopol, inte längre kommer vara statligt, men framförallt kommer de att kunna börja erbjuda bonusar, kampanjer, erbjudanden, tävlingar och viktigast av allt; högre odds på fotbollsmatcher. Vinnaren blir kunderna som kommer att känna sig tryggare när hen ska placera spel på fotboll. Tänk dig själv att plocka en riktigt härligt välkomstbonus hos Svenska Spel. Det låter nästan konstigt men snart kommer gränserna på svenska och utländska bolag att suddas ut. Så länge de har licens då det vill säga.