Odds förklarat

När du spelar på fotboll så är det ju odds du spelar på, här tänkte vi gå igenom vad det är för något egentligen.

Vi börjar med själva ordets betydelse, den lyder ”proportionen mellan vinst och insats”. Så om vi ska ta och förklara detta helt kort och enkelt innebär det att ju högre vinstsumman är på en satsning, desto lägre är oddsen för att du ska vinna. Så om jag satsar på ett utfall i en fotbollsmatch där oddsen är höga så innebär det att jag har en liten chans att vinna men summan kommer att vara riktigt stor. Detta kan verka minst sagt förvirrande men du kommer snart in i det. Höga odds = stor sannolikhet, liten vinst. Låga odds = liten sannolikhet, stor vinst.

Vad är då odds egentligen?

Enkelt sagt är det sannolikheten för ett utfall i en händelse. När vi pratar om odds på sport, matcher och lopp så menar vi sannolikheten för det ena eller andra utfallet. Hur stor sannolikheten är att det ena eller andra ska hända. Den som sätter odds på ett spelbolag värderar alla olika möjligheter och gör en så kallad procentvärdering. Oddssättaren behöver alltså kunna nästan allt om den händelse han eller hon sätter odds på.

Det finns hur mycket som helst du måste ha i åtanke när du sätter odds eftersom att det är så många faktorer som påverkar. Som exempel tar vi en fotbollsmatch, då måste du tänka på lagens grundkapacitet. Skador som uppstått tidigare, dagsformen på spelarna, hemmaplan/bortaplan och mycket, mycket mer. Det krävs nästan att du ser helt vetenskapligt på det för att sätta odds.

När du ska räkna ut oddsen för ett utfall på en händelse så finns det en relativt enkel formel du använder; p/(1-p). Där p är sannolikheten för att något ska hända. Det finns en enklare formel för att räkna ut odds i decimalform är 1/p då p är lika med sannolikhet i decimalform.

Du kanske har sett att du visar odds på olika sätt? Alltså att du skriver ut dem på olika sätt. Två av de allra vanligaste är dem du kallar för Brittiska odds och dem du kallar för odds i decimalform. De Brittiska skriver du som du skriver bråktal, det vill säga 3/1 eller 3-mot-1. I detta exempel anger oddsen att du vinner tre kronor per satsad krona om du vinner samt att du får din insats tillbaka. Odds i decimalform skriver du så här; 4,4 i detta exempel betyder det att du vinner exakt 4,4 gånger din insats om du vinner.

Målvakt i fotboll

Olika typer av odds

I spelvärlden finns det faktiskt några olika typer av odds. Dels så är det fasta odds, det vill säga den vanliga sorten. Dem inte förändras efter att dem är satta. Sedan har vi flytande odds, dem kan ändra sig fram till att matchen börjar. Beroende på vad som händer, skador, sjukdomar, väder, dem kan även ändras beroende på hur många som satsar på vad i matchen. Sedan har vi så klart det som kallas för Liveodds. Det är odds som kan ändras precis hur som helst under matchens gång beroende på vad som händer i den. Men du behöver inte oroa dig det odds som var när du lade din satsning kommer att sitta fast just för din satsning. Dock kan du lägga en ny och dra tillbaka om du vill.

Satsa på olika event

Förutom att det finns olika typer av odds finns det också varierande event som du kan betta på. Det vanligaste, och kanske det första som du tänker på när du ska spela på sportsbetting online är enskilda matcher. Detta är också vanligt men du kan utmana dig själv att spela på mer långvariga event och där är till exempel fotbolls vm en stor favorit.

Även andra sporters världsmästerskap står i fokus tillsammans med årliga ligor och annat som Champions Leauge. Det här är mer riskfyllt för det är mycket som kan hända under en säsong eller mästerskap, däremot är det en ultimat chans att följa ett lags alla matcher och studera tabellen efter hand. För att eliminera risken ska du leta efter bra speltips från en pålitlig källa som då ger dig det bästa odds på  VM och aktuella ligor.

Mest populära ligorna

Idag går det att få odds på mängder av olika fotbollsligor. I Sverige är Premier League den vanligaste ligan att hämta odds på. Ju fler som spelar på en liga desto högre brukar oddsen vara. Betting och odds fungerar som alla andra marknader, desto större efterfrågan desto högre odds då konkurrensen ökar. Därför gick det att ta del av väldigt höga odds under Fotbolls-VM.

Premier League

Englands högsta division och den mest penningstinna ligan av de alla. Brukar ha väldigt bra odds då den är den mest populära ligan i Sverige.

Allsvenskan

Vill du betta på allsvenskan är det en bra idé att välja svenska spelbolag. De brukar ha störst utbud och högst odds eftersom de vet hur många i Sverige som gillar att spela på Allsvenskan.

Andra populära ligor att betta på är Serie A, Bundesliga, Ligue 1 och La Liga!

Odds på olika fotbollsligor

Att få bra odds på olika ligor brukar inte vara något problem. Framförallt om du väljer att köra ett långtidsspel på vem som kommer vinna ligan, vem som kommer vinna skytteligan eller vilket/vilka lag som kommer att åka ur ligan. Inför stormatcherna brukar oddsen höjas rejält och detsamma gäller i början och i slutet av säsongen då intresset brukar vara som störst.