1×2

För dig som är nybörjare i betting på sport kanske du ställer dig frågan: Vad är egentligen 1×2 betting? 1×2 är idag den absolut mest vanligaste spelformen och går tillbaka så långt som till 1934 som var året Stryktipset lanserades. Det innebär helt enkelt att du spelar på att hemmalaget vinner, att matchen slutar oavgjort eller att bortalaget vinner.

Vad är betting på 1X2

Spelformen är utan tvekan den mest populära och har varit så en lång tid. Framför allt på fotboll då det är en vanligaste sporten där ett oavgjort resultat sker. Eftersom fotboll också är den mest populära sporten att betta på är det inte särskilt konstigt att 1X2 också är den vanligaste spelformen för oddsare över hela världen. Anledningen till att 1×2 gör sig så bra på fotboll är för att just oavgjort är ett vanligt resultat. I Ishockey, Handboll, Amerikansk Fotboll och många andra sporter går det inte att få ett oavgjort resultat och därför är ett kryss ganska meningslöst att spela på.

Så funkar det att spela på 1×2

Varje symbol har en betydelse i 1×2. En fotbollsmatch har tre olika utgångar där varje utgång representeras av ett nummer eller ett kryss.

  • Hemmalaget vinner – Vill du spela på att hemmalaget vinner matchen är det en 1 du ska spela.
  • Oavgjort – Tror du att matchen kommer sluta oavgjort ska du spela ett X då det representerar ett oavgjort resultat.
  • Bortalaget vinner – Tror du istället att bortalaget kommer att kamma hem segern är det 2 du ska placera ditt spel på.

Olika varianter av 1×2

Handikapp

Även om det inte är särskilt vanligt går det att betta på handikapp på 1×2. Så länge det fortfarande finns tre olika utgångslägen. Till exempel går det att spela X om hemmalaget har -2. Vinner då hemmalaget med två mål blir resultatet i detta påhittade exempel ett X.

Kombinationsspel

Du kanske vill spela flera matcher på samma kupong för att få upp oddsen? Stryktipset är ju klassikern med 13 matcher på en kupong men för att öka vinstchanserna betydligt kanske det är bra att börja med ett mindre antal matcher.

Odds och betting på fotboll

Dubbelchans på 1×2

För att öka vinstchanserna ytterligare går det att spela på två av tre utgångar i 1×2. Det kallas för en dubbelchans och är en idé när det är jämna matcher. Du kan då spela 1X, X2 eller 12. Eftersom du har koll på termerna vid det här laget vet du att det mostsvarar hemmaseger+oavgjort, oavgjort+bortaseger eller hemmaseger+bortaseger.

Genom att du kombinerar två olika spel ökar du chanserna att vinna men samtidigt kommer oddsen att försämras rejält. Därför gäller det att ha i beaktning om det är värt att gardera eller om det helt enkelt är att föredra med raka spel på en av utgångarna.

Att gardera dina spel är dock verkligen att rekommendera om du har många matcher på kupongen. Till exempel vid stryktipset från Svenska Spel eller något annat spelbolag som erbjuder kuponger med många matcher är det i princip omöjligt att betta alla 13 matcher med bara en enkelrad. Då är gardering en förutsättning för att spelet ska ha någon som helst möjlighet att gå in.

Olika typer av garderingar

Det finns två typer av garderingar när du spelar 1×2.

Halvgardering

Är det samma som dubbelchans och innebär att du spelar på två av tre möjliga utgångar. Att föredra vid väldigt ovissa matcher eller om du har fler än en match på en kupong.

Helgardering

Innebär att du spelar på samtliga utgångar, dvs 1×2. Detta går naturligtvis inte att göra på en enskild match. I alla fall inte om du inte vill gå minus. Det är nämligen så att oddsen är satta så att det inte går att spela på samtliga utgångar på en match och gå med vinst. Men vid en kupong på 13 matcher eller fler är det väldigt bra att helgardera några insatser. Naturligtvis ska du helgardera de matcherna där du ser en skrällvarning eller de mest ovissa matcherna.

Slumpa 1×2

Att slumpa en kupong kan vara roligt och ge inspiration. Det går snabbt och effektivt och tar fram en rad med hjälp av data. De spelbolag som erbjuder kuponger med 13 matcher har en slumpa-knapp under kupongen där du alltså slumpmässigt får förslag på hur en kupong kan se ut. För dig som har bra koll på matcherna rekommenderas det inte att slumpa utan gå på din magkänsla, det brukar vara det bästa. Slumpa är till för den som inte har särskilt bra koll men ändå vill ta del av gemenskapen och spänningen som det innebär att spela på 1×2.

Tips när du spelar 1×2

Det absolut bästa tipset är att läsa på mycket och skaffa dig kunskap. Ju mer kunskap du har desto större chanser till att du faktiskt vinner. Under varje match finns det statistik om hur lagens form är, hur det gått i tidigare matcher och annat som kan påverka utgången i matchen som till exempel avstängningar och skador. Det går även ofta att se vad andra har tippar på matchen så att du får statistik på hur andra tycker att tänker. Det kan du använda för inspiration!

1×2 live

Det går att spela 1×2 under pågående match. Live betting är väldigt populärt och brukar ha bra odds. Till exempel kanske underdogen tagit ledningen oväntat men du har en känsla av att favoriten kommer kvittera. Ett kryss kanske kändes ofattbart innan matchen men nu har du feelingen att det blir oavgjort. Då kan du spela oavgjort live och få bättre odds än vad det gett innan matchstart.